Kérdések és válaszok

A következőkben segítséget próbálunk nyújtani pár általános kérdésben. A szájbarágós fogalmazásért előre is elnézést kérünk, de nem mindenki érti a műszaki leírásokat így próbáltunk konyhanyelven fogalmazni :)

 

Hogyan működik egy átlagos (Pl: Tornádó) elektromos kerékpár?

Itt pár mondatban az autók alkatrészeihez és tulajdonságaihoz hasonlítva kaphat könnyen érthető magyarázatot!

elektromos kerékpár gyújtáskapcsolóAz elektromos kerékpárt a "gyújtáskapcsolóval"(autóknál gyújtáskapcsolóval) tudjuk beindítani. A beindítás után nem hallunk semmilyen hangot, ugyanis az elektromos kerékpárban álló helyzetben nem mozog semmi, ellentétben az autóval, ahol álló helyzetben is járhat a motor. elektromos kerékpár gázkarElinduláshoz használjuk a "gázkart" (autóknál gázpedál), melyet a kormány jobb oldalán találunk és lefele csavaró mozdulattal tudjuk a kerékpárt indulásra bírni. Elindulás után az elektromos kerékpár motorkialakítása miatt rezgő, búgó hangot adhat. Ez a rezgés átrezgetheti az egész kerékpárt így a hang ereje menet közben változhat (autóknál is van ilyen jelenség, ez az un. rezonancia). Kanyarodáshoz használjuk a "kormányt" (autóknál kormány). elektromos kerékpár fékkarFékezéshez használjuk a kormányon található "fékkarokat" (autónál fékpedál). A fékkarokban biztonsági kapcsoló van, mely fékezéskor kikapcsolja a motort. Így nemtudunk egyszerre gázt és féket is húzni, elkerülve a meghibásodást vagy túlerőltetést (autóknál az ilyen használat komoly károsodást okoz a motorban).

Tehát röviden a használat: 1. Gyújtásra kell kapcsolni a kerékpárt. 2. Meg kell húzni a gázkart. 3. Kanyarodáshoz kormányozzunk. 4. Lassításhoz vagy megálláshoz használjuk a fékkarokat.

Kicsit bővebben a műszaki tudnivalókról: Az elektromos kerékpárok üzemanyaga az "áram"(autóknál a benzin). Ezt az áramot az "akkumulátorok"(autóknál az üzemanyag tartály) tárolják. Az akkumulátorokkal megtehető távolságot azok kapacitása jelzi, az az "Ah" "AmperÓra" "Kapacitás" (autóknál az üzemanyagtartály kapacitása a liter, például 50 literes a tank). Tehát ha 10Ah-ás az akkumulátorom és azzal 20Km-et tudok megtenni, akkor egy 20Ah-ás akkumulátorral 40Km-t tudok majd lemenni. Ugyan úgy mint az autóknál, ha 50 liter üzemanyaggal 500Km-t tudok megtenni, akkor 100 liter üzemanyaggal 1000Km-t tudok majd lemenni.

elektromos kerékpár vezérlőAz áramot a "vezérlő elektronika"(autóknál karburátor, injektor, stb...) küldi a "villanymotorhoz"(autóknál belső égésű motor). A "villanymotor" az áramot megkapva forogni kezd és az elektromos energiát mozgási energiává alakítja, így a jármű elindul. Ha az üzemanyag kifogy, az az lemerül az akkumulátor, akkor azt speciális elektromos kerékpár töltő"elektromos kerékpár töltővel" otthon vagy akár a munkahelyen is feltudjuk tölteni. A töltés akkumulátor tipustól függően 4-8 de akár 12 órát is igénybevehet. Az akkumulátorokat érdemes szobahőmérsékleten, egymenetben feltölteni, mert így hosszú lesz az élettartamuk.

 

Mennyit fogyaszt egy elektromos kerékpár?

Egy átlagos elektromos kerékpár (Pl: Tornádó) fogyasztása forintban mérve 600-800Ft/100Km. Egy Pedelec elektromos kerékpár fogyasztása pedig 300-500Ft/100Km.

Ehhez képest egy átlagos 8L/100Km fogyasztású benzines autó fogyasztása minimum 3000Ft/100Km.

 

 

Az elektromos kerékpár fogyasztását a következő módszerekkel tudja ideális szinten tartani: 1. Rendszeres karbantartás! Ügyeljen az akkumulátortöltő és az akkumulátorok állapotára és annak csatlakozóinak állapotára. Az akkumulátortöltőt és az akkumulátort mindig a használatiutastásban leírtaknak megfelelően használja! Ügyeljen a helyes guminyomásra (kisebb gördülési ellenállás). Ügyeljen a fékek állapotára (ne fogjanak alaphelyzetben). Az akkumulátor cserét mindig szakműhelyben végeztesse! 2. Közlekedjen körültekintően és ne fékezzen feleslegesen (minden fékezés energiaveszteség!) 3. Tartsa tisztán elektromos kerékpárját, mert a felhalmozódott piszok meggyorsítja a korróziót így az alkatrészek idő előtt tönkremennek.

 

Mit tegyek ha az elektromos kerékpár már nem tudja megtenni az újkorában teljesített távolságot? Amennyiben az elektromos kerékpár akkumulátora 2 évesnél idősebb, úgy nagy valószínűséggel tönkrement és ki kell cserélni. Ha ennél fiatalabb az akkumulátor, akkor lehet, hogy nem töltődik fel rendesen. Ezt a következő módon tudja letesztelni: 1. Használja az elektromos kerékpárt addig amég az meg nem áll, az az teljesen lemerül az akkumulátor. "NE MERÍTSE LE MÁS FOGYASZTÓVAL AZ AKKUMULÁTORT PL: egy izzó vagy más elektromos berendezéssel!" 2. Ellenőrizze az akkumulátoron a töltőaljzatot. Azon ne legyen piszok, korrózió vagy korom. Amennyiben kormot lát úgy ne kezdje el a töltést! Ilyen esetben ki kell cserélni az aljzatot és a töltőn lévő töltődugót is. Az is lehet, hogy a töltő cserére szorul. 3. Amennyiben mindent rendben talál úgy csatlakoztassa a töltőt az akkumulátorhoz és utána csatlakoztassa a töltőt a 220V hálózati aljzatba. A töltés megkezdését a töltőn lévő lámpa PIROS jelzése mutatja. 4. A töltés teljesen lemerült állapotból, használt akkumulátorok esetében és legalább 20C-fok hőméréskleten 1.6A töltőáramú töltővel és 12Ah kapacitású akkumulátort nézve minimum 6 óra, maximum 12 óra. Amennyiben 5-6 óránál rövidebb idő alatt vált ZÖLD jelzésre a töltő, úgy nagy a valószínűsége, hogy a töltő és az akkumulátor között a töltés közben megszakad a kapcsolat (KONTAKTHIBA). Ilyen esetben töltőaljzat és töltődugó csere szükséges és a teljes akkuvezetékelés ellenőrzése javasolt). Amennyiben 12 óra elteltével sem vált ZÖLD jelzésre a töltő úgy kapcsolja ki, mert az akkumulátor már olyan mértékben elhasználódott, hogy NEM VESZI A TÖLTÉST (csere javasolt) vagy a töltő meghibásodott és nem érzékeli az akkumulátorok töltöttségi szintjét. Ilyen esetben a töltő felfújja az akkumulátorokat. Ezért új akkumulátor vásárlása esetén megéri új töltőt is beszerezni, mert így garantált a megfelelő működés.

 

Reméljük, hogy a fent leírtak segítenek Önnek dönteni a vásárlásban és hozzájárulnak a helyes használathoz.

elektromoskerekpar.com

Webáruház készítés