Elektromos kerékpár jogszabály 2020

Tisztelt látogató!

Kis országunkban nagy gondot okoznak a világ óriás országaiban már régóta nagy darabszámban közlekedő e-bike-ok (KÍNA) és Pedelec elektromos kerékpárok (Hollandia). Kínában, Shenzhen városában (VIDEÓ itt) többen élnek mint Magyarországon összesen. Mégis ügyesen közlekednek tömegesen az utakon e-bike-okkal. Akkor hol a hiba? A járműben? NEM. A jármű vezetőjében? NEM. A közlekedési kultúránkban van sajnos óriási hiba. Ide értve a közlekedési eszközökre vonatkozó jogszabályokat is, melyek értelmezhetetlenek. Ma 2022-ben nincs más dolgunk mint használni bátran ezeket az eszközöket, melyek az egyszemélyes kistávolságú közlekedés leggazdaságosabb és leg környezetbarátabb megoldásai és várni, hogy a jogalkotók értelmes, környezettudatos és polgárbarát jogszabályokat alkossanak.


 

Amit tudnia kell az "elektromos kerékpár" használatáról és annak jogi feltételeiről:

A Velion Kft. által forgalmazott elektromos kerékpárok mindegyike megfelel a hatályos jogszabályoknak.

 


A PEDELEC hajtásrendszerű elektromos kerékpárok
"KERÉKPÁRNAK" minősülnek.


További tudnivalók:

Hatályos jogszabály: 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (Hatályos: 2021.02.01 - 2022.12.31): r/1.403 Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

A teljes jogaszbályt itt eléri: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=1732.393283

Második fontos tudnivaló (gázkarral hajtott eBike esetén):

Jogszabályi hivatkozás a jogosítványra kötelezett járművekről és a kivételekről:(http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=140326.393399)

 

2. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez * Nemzetközi kategóriák a 2006/126/EK irányelvnek megfelelően 2013. január 19-től „AM” kategória Segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória), amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h (kivéve azokat, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h-nál kisebb vagy azzal megegyezik), és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek: a) kétkerekű típusnál a motor: - hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motorok esetében, vagy - folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében.


Tehát a lényeg, hogy a 25Km/h maximális végsebességet elérő, gázkarral hajtott elektromos kerékpár
JOGOSÍTVÁNY NÉLKÜL VEZETHETŐ!


»»» Kötelező Felelősségbiztosítás megkötéséhez kattintson ide. «««


Mostmár tisztában van mindennel így bátran válogathat elektromos kerékpárjaink között :)

 

PEDELEC kínálatunk ide kattintva megtekinthető

 

Gázkaros elektromos kerékpár kínálat ide kattintva megtekinthető

Webáruház készítés